Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Засуджено чиновника управління освіти Чернівецької міської ради за вимагання хабара в обмін на перемогу у тендері

29 жовтня 2020, 16:10

Використовуючи своє службове становище, як особа, уповноважена на визначення переможця електронних торгів, посадовець вимагав гроші у директора будівельної фірми за сприяння у виграші ним тендеру на проведення будівельних і ремонтних робіт закладів освіти м.Чернівці. Сума, яку він сподівався отримати, становила 230 000 грн.  

Колегія суддів Чернівецького апеляційного суду скасувала виправдувальний вирок Шевченківського районного суду м.Чернівці начальнику групи централізованого господарського обслуговування управління освіти Чернівецької міської ради К. та ухвалила новий, яким визнала його винним в одержанні службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди у великому розмірі, поєднаному з вимаганням» (ч.3 ст.368 КК України).

Суд призначив обвинуваченому покарання у виді 6 років позбавлення волі з конфіскацією усього належного майна, окрім житла. Також цим вироком він позбавлений права протягом 3 років займати посади, пов’язані із здійсненням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов’язків в органах державної влади та місцевого самоврядування.

Підозрюваний свою вину не визнав, проте вона була повністю підтверджена доказами, дослідженими під час апеляційного розгляду справи.

Судом достовірно встановлено, що протягом грудня 2016 р. - березня 2017 р., К., який очолював комісію з визначення переможців тендерів, оголошених через систему електронних торгів «ProZorro», у телефонних розмовах та під час особистих зустрічей примушував підприємця передати йому кошти в розмірі, що дорівнював 10 % від загальної суми кошторисів по договорам, укладеним між управлінням освіти та приватною фірмою. Ці гроші він вимагав в якості обов’язкової умови для виграшу в електронних торгах, оголошених управлінням освіти ЧМР, та за таке сприяння у подальших закупівлях.

Власник фірми, розуміючи, що в разі відмови у наданні неправомірної вигоди працівнику управління освіти, він надалі не матиме можливості брати участь у тендерах, з метою захисту своїх прав звернувся до правоохоронних органів.

Посадовець був затриманий під час отримання другої частини коштів. Всього підприємець передав йому 50 000 грн.

Чиновник був взятий під варту у залі суду.

Наступні 6 років він проведе у місцях позбавлення волі.

Чернівецький апеляційний суд