Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Судді ВС і представники проєкту міжнародної допомоги обговорили питання про вдосконалення вирішення комерційних спорів

16 квітня 2024, 15:50

Сприяння відновленню України через удосконалення процедури вирішення комерційних спорів – обговоренню цього питання була присвячена зустріч суддів Верховного Суду у Касаційному господарському суді Ігоря Бенедисюка та Олександра Баранця з представниками проєктів міжнародної допомоги, які працюють у сфері зміцнення верховенства права.

Професорка Стокгольмського університету і експертка програми Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливість для всіх» Патрісія Шоннесі презентувала попередні результати заходів щодо оцінки середовища для вирішення комерційних спорів з метою покращення загального інвестиційного клімату в Україні.

У ключових висновках ідеться про те, що підвищення доступності та якості послуг з вирішення комерційних спорів в Україні сприятиме зміцненню українського бізнес-середовища, залученню іноземних інвесторів, а також відновленню України та узгодженню української судової практики з міжнародними стандартами Європейського Союзу. Крім того, Патрісія Шоннесі висловила думку щодо недоцільності створення спеціалізованого інвестиційного суду. Натомість потрібно спрямувати зусилля на розбудову та вдосконалення існуючої системи господарських судів України.

Водночас провідні міжнародні організації з вирішення спорів висловили зацікавленість у нарощуванні потенціалу та обміні знаннями з українськими бенефіціарами. Необхідно проводити роботу і щодо вдосконалення нормативно-правової бази України для альтернативних способів вирішення спорів.

 Секретар судової палати для розгляду справ щодо захисту прав інтелектуальної власності, а також пов’язаних з антимонопольним та конкурентним законодавством КГС у ВС Ігор Бенедисюк позитивно оцінив озвучені висновки, зазначивши, що не завжди розбудова судової системи має формуватися на створенні нових інституцій. Важливим елементом є насамперед її якісний склад, а саме вдосконалення, професійне зростання та реалізація потенціалу.

Він також поінформував учасників зустрічі щодо низки заходів, запланованих профільною палатою для підвищення кваліфікації суддів усіх рівнів, які спеціалізуються на розгляді справ щодо захисту прав інтелектуальної власності. Як зазначив Ігор Бенедисюк, у 2023 році відновлено співпрацю із Всесвітньою організацією інтелектуальної власності (ВОІВ), про що свідчить підписання відповідних меморандумів. Крім того, найближчим часом відбудеться чотири тренінги із залученням найкращих міжнародних спеціалістів з ІВ, які проведуть онлайн-навчання для суддів.

Варто наголосити, що Україна стала 35-ю країною, судові рішення якої вже з’явилися в міжнародній Базі даних судових рішень WIPO Lex-Judgments. ІВ. І це стало можливим завдяки поглибленню міжнародного співробітництва ВОІВ та ВС.

Приєднання до вказаної мережі дає змогу ознайомитися з передовими судовими практиками та продемонструвати колегам з інших країн рівень вирішення спорів у сфері ІВ в Україні.

У межах обговорюваної теми Ігор Бенедисюк запропонував колегам і представникам міжнародних проєктів визначити першочергові та пріоритетні напрями співпраці, оскільки такий алгоритм роботи максимально сприятиме забезпеченню відповідного рівня розгляду комерційних спорів, якого вимагає сьогодення і відбудова України в майбутньому.

Подальші кроки на найближчу перспективу в межах співробітництва зазначеного проєкту та ВС учасники домовилися детальніше обговорити під час наступної зустрічі.

У заході також взяли участь керiвник програми USAID «Справедливість для всіх» Девiд Майкл Вон, керівник програм розвитку демократії Офісу демократії і врядування USAID в Україні Олександр Піскун, начальник відділу міжнародного співробітництва ВС Ліна Губар, представники Вищої кваліфікаційної комісії суддів України та міжнародних проєктів.

Зустріч організувала програма Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Справедливість для всіх».

Верховний Суд